52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.Изследването

...
52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.Изследването
Коментари Харесай

52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно събитие през 2022 г.

52% от пълнолетните българи не са посетили нито едно културно събитие през 2022 година

Изследването на потреблението на културни артикули от пълнолетното население в България показва доста притеснителни данни.  Изследването е осъществено от  “Маркет линкс ”. Обемът на извадката е  от 1024 респонденти. То е по поръчка на съдружие “Фабрика за хрумвания ” и е финансирано от Националния фонд " Култура " по стратегия “Подкрепа за възобновяване и развиване на частни културни организации ”.

" Резултатите от проучването потвърдиха нашата работна догадка, като организация, която работи в дребните обитаеми места. Много по-страшни са данните, че 78% от хората над 55 години не са посещавали културни събития “, коментира пред БНР Янина Танева от " Фабрика за хрумвания ".

20% от хората с най-ниски приходи отделят едвам 0,5% за просвета и културни действия. Хората в дейната професионална активност и с високи приходи, показват фактора време като сериозна спънка за присъединяване в културни действия.

Данните от проучването сочат, че най-вече българи са посетили заведения с жива музика (66%), исторически забележителности (61%) и събори или фестивали (54%). 

Според проучването  43% от пълнолетното население на България не е посетило нито едно културно събитие през 2022 година, в това число, заведения с жива музика. Близо 50 на 100 от интервюираните не са прочели нито една книга през изтеклата календарна година. 

66 на 100 от интервюираните са посещавали най-малко един път исторически забележителности, 65 на 100 - събори, фестивали - 54 на 100. 

Едва 38% са посетили кино, спектакъл, концерт с попфолк или галерия. Най-непопулярни са цирковите представления, класическата музика, литературните четения и библиотеките, сочат данните от изследването.

Важен извод е, че хората над 55 години често не могат да си разрешат присъединяване в културния живот. 60% от жителите на селата биха посещавали културни събития, в случай че имаха повече пари, а 40 на 100 – в случай че такива събития са проведени в тяхното или близко обитаемо място. Най-голям дял от жителите на селата биха показали интерес към концерти, национална музика и танци, спектакъл, кино и концерт. В самодейни сформира в селата вземат участие не повече от 8% от популацията, а в градовете - 13%, и то най-много в София.

Подходящи политики биха обезпечили просвета и за дребните селища, сочат данните. " Фабрика за хрумвания “ от дълго време работи в български села посредством програмата " Резиденция Баба “, по която младежи живеят в семейства на възрастни хора.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР